Трагедията на българската магистрала Струма е водеща световна новина тази сутрин.

...
Трагедията на българската магистрала Струма е водеща световна новина тази сутрин.
Коментари Харесай

Трагедията с изгорелия македонски автобус в България е водеща световна новина

Трагедията на българската автомагистрала " Струма "  е водеща международна вест тази заран. За гибелта на минимум 45 души, 12 от които - деца, в изгорелия тази нощ македонски рейс съобщават Ройтерс, АП, Би Би Си, " Блумбърг ", Дойче веле, Анадолската организация, Euronews, ТАСС, CNBC, The New York Times, Guardian, Politico и др. БТА и Македонската осведомителна организация (МИА) образуваха общ новинарски екип от Благоевград и Струмица, който отразява всичко, обвързвано с злополуката.



Данните за броя жертви на този стадий се разминават. Различни източници настояват, че са 45 и 46. Те загинаха тази нощ край село Боснек, община Перник. 7 пасажери оцеляха и са в болница " Пирогов ". Те са се събудили от гърмеж, съумели са да разбият прозорец и да изскочат на открито. Шестима са с изгаряния, един е с контузия на крайници. Няма заплаха за живота им.

Автобусът е пътувал от Турция към Република Северна Македония през България. Превозвал е туристи. Сред тях няма български жители.

Според секретаря на регионалния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на място към 3:30 ч сутринта, водачът е блъснал предната дясна гума в пътен знак. Тя се е спукала – това е гърмежът, който е събудил пасажерите. Пожарът е тръгнал от предната част на рейса, където имало туби с гориво. Те се възпламенили от парното след теч. Предната дясна врата е блокирала. Страничната е била отворена, само че хората не са съумели да изоставен рейса.

Македонският министър председател дойде незабавно в София. " Ужасен съм " - каза Зоран Заев на родна земя. Подобни бяха реакциите на българския му сътрудник и на министрите, откакто видяха изпепелените остатъци. Сформира се и екип от министерствата на вътрешните работи на България и Македония. 

" Екип на Министерство на вътрешните работи на Република Северна Македония е на път за България и ще бъде разполагаем да помогне на българските си сътрудници ", заяви министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, представен от МИА. Той включва помощник-директора на униформената полиция, представители на Сектора на пътната полиция и Отдела за криминално-тепхнически следствия.

" Очаквам бърза и всеобхватна реакция на способените служби. Нашите мисли и молебствия са и с ранените. От сърце им искам бързо излекуване и колкото може по-скорошно връщане в домовете им ", написа Спасовски в профила си във Facebook.

В Република Северна Македония ще бъде разгласен ден на народен печал.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР